מאגר מידע
מאגר מידע > יהודים בתפוצות > יהודים באירופה במאות 20-18
מאגר מידע > שואה > חיים יהודיים באירופה בין שתי מלחמות העולם > יהודי סלוניקי בשנים 1939-1918

שלבי חינוכי: המיסטרה | מחבר: דוד בנבנשתי

ככל בני גילי היה חינוכי הראשון ב"מיסטרה" (מילה פורטוגיזית שמובנה: גברת-מורה). ה"מיסטרה" זכורה לי היטב מתוך חוויה עמוקה. ממנה לוקחתי באחד הימים אל ביתי לרגל מות אמי. חוויה זו היתה קשורה עם כל מעמד היגון והכאב בבית ולמראה ה"ארון" שהיה בצבע לבן כמנהג לכל אלה שמתו בדמי חייהם.

המיסטרה או בהקטנה "מיסטריקה" היה מעין "חדר" המנוהל על ידי אשה שהיתה מכנסת בביתה הדל, והחשוך קומץ של תינוקות בני 3-4 הגרים במאלה1 כדי לשחרר שעות אחדות ביום את האמהות מעול הבנים, על-מנת שתוכלנה להתמסר למשק בתיהן העמוס עבודה. "המיסטרה" היתה מושיבה את התינוקות על גבי מחצלאות, או על ספסלים נמוכים מסביב לשולחנות ארוכים, מטילה עליהם את מרותה לשבת בדומיה, כדי שתוכל גם היא לעסוק במשק ביתה. לעיתים היתה ניגשת אליהם לקנח את חוטמם, להזכירם על צרכים גופניים חיוניים, להאכילם מהאוכל שהביאו עמם וללוותם בשעות הערב המוקדמות לבתיהם.

"המיסטרה" היתה פטורה מכל דאגות לימוד וחינוך. היא קיבלה משכורת דלה בכסף או בשוה כסף ועפ"י רוב צרכי אוכל ביחוד בערבי חגים ומועדים.

מענין לציין ששלב חינוך זה, "המיסטרה" או "המלמדת", היה ידוע גם באיטליה. בתקנות חברת ת"ת דק"ק מודינה באיטליה מ- 1758, נאמר: "המלמדת תלמד לנערים קטנים מאד יתירים מבן ג' אשר ילכו לביתה ללמוד" (הרב אסף, מקורות לתו' החינוך בישראל כרך ב', תרצ"א ע' ע"ה).

עם שידוד מערכות החינוך בעיר, ועם יסוד בתי הספר הפרטיים חלו שנויים ב"מוסד חינוכי" זה. "חדר" התינוקות הלך והשתכלל והפך ל"גן ילדים". רבה תרומתה של חברת "עזרה" מיסודם של יהודי גרמניה (הלפספריין) בעיצוב "גן הילדים" המודרני בשאלוניקי.

במלאת לי ארבע שנים הועברתי ל"חברה".

לחלקים נוספים של הספר:
שלבי חינוכי: המיסטרה (פריט זה)
שלבי חינוכי: החברה
שלבי חינוכי: התלמוד תורה
שלבי חינוכי: מקצועות הלימוד ושיטות ההוראה
שלבי חינוכי: אירועים בחיי בית הספר
שלבי חינוכי: בבית מדרש לרבנים
שלבי חינוכי: במכינת בית המדרש
שלבי חינוכי: בבית המדרש לרבנים
תנועות הנוער: הנוער במשפחה ובחברה
תנועות הנוער: אגודת נוער מחזיקי עברית


הערות שוליים:

1. מאלה - יחידה אדמיניסטרטיבית תורכית לצורך גביית מסי הממשלה לשרותים מוניציפליים שונים במאה ה-16. כל מאלה הוותה קהילה מיוחדת על כל מוסדותיה ובראשה "המרביץ תורה" (רב) ופרנסיה. ברבות השנים בהתאחד כל הקהילות לקהילה אחת ניטלו המאלה סמכויותיה הרחבות.


ביבליוגרפיה:
כותר: שלבי חינוכי: המיסטרה
שם ספר: משאלוניקי לירושלים - פרקי חיים
מחבר: בנבנשתי, דוד
תאריך: 1981
הוצאה לאור : ועד עדת הספרדים ועדות המזרח; מכון לחקר יהדות שאלוניקי; ישראל. משרד החינוך. המרכז לשלוב המורשת של יהדות ספרד והמזרח
בעלי זכויות: מכון לחקר יהדות שאלוניקי
| גרסת הדפסה | העתק קטע למסמך עריכה | הצג פריטים דומים |

אטלס תולדוט | לקסיקון תולדוט

תולדוט אתר ההיסטוריה מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית