מאגר מידע


מאגר מידע > ההיסטוריה של מדינת ישראל > מחלוקות ושסעים > השסע הפוליטי

רצח יצחק רבין | מחברת: מתיה קם

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתקרן אבי חי

במוצאי שבת, אור ליום י"ב במרחשוון תשנ"ו התקיימה בכיכר מלכי ישראל בתל אביב עצרת המונים תחת הסיסמה "כן לשלום - לא לאלימות". העצרת נועדה להביע הזדהות עם מדיניות השלום של ממשלת רבין ובאה כתגובה להפגנות הסתה חסרות תקדים נגד מדיניות הממשלה (הסכם "אוסלו ב") ונגד ראש הממשלה, יצחק רבין.
עם סיום העצרת, כשהוא מלווה בקריאות עידוד מן הקהל, ירד יצחק רבין מן הבמה ופנה אל אזור החנייה, שהיה אמור להיות "סטרילי" - נקי מכל אדם שאינו מאבטח של ראש הממשלה. אך שם חיכה הרוצח, יגאל עמיר, שכיוון את אקדחו וירה ביצחק רבין מטווח אפס. פצוע קשה הובהל רבין לבית החולים איכילוב, ושם מת מפצעיו בעודו על שולחן הניתוחים בשעה 23:14.

 

ממשלת ישראל מודיעה…


עם מותו של יצחק רבין יצא מנהל לשכתו, איתן הבר, אל הקהל הרב והעיתונאים שצבאו על פתח בית החולים, ושם מסר את ההודעה הקצרה והמצמררת:
"ממשלת ישראל מודיעה בתדהמה, בצער רב וביגון עמוק על מותו של יצחק רבין, שנרצח בידי מתנקש הערב, בתל אביב. יהי זכרו ברוך."

בחוק יום הזיכרון ליצחק רבין התשנ"ז-1997 נקבע כי י"ב בחשוון, יום הירצחו של ראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין, יהיה יום זיכרון ממלכתי. יום זה יצוין במוסדות המדינה, במחנות צה"ל ובבתי הספר.
אם י"ב בחשוון חל ביום שישי או בשבת, יקוים יום הזיכרון ביום חמישי שלפניו.

רצח מנהיג בישראל


שלוש יריות מאקדחו של רוצח יהודי בסיומה של עצרת השלום שמו קץ לחייו של ראש הממשלה יצחק רבין - וגרמו לשבר נורא בתולדות מדינת ישראל והעם היהודי: היה זה המקרה השני בהיסטוריה היהודית שבו נרצח מנהיג מדינה יהודית בידי רוצח יהודי.
המקרה הראשון - והיחיד עד שנת תשנ"ו (1995) - קרה 2,577 שנים קודם לכן בממלכת יהודה, ובו נרצח גדליהו בן אחיקם, מושל יהודה, בידי מתנקש יהודי ביום ג' בתשרי בשנת 582 לפני הספירה (ספר מלכים ב פרק כה פס' 25). בגלל חומרת המעשה ותוצאותיו נקבע ג' בתשרי כיום צום - הוא צום גדליהו. ומאז רצח רבין נוהגים לקיים בצום גדליהו תפילה מיוחדת ליד מקום הירצחו של רבין בתל אביב.




"שלום חבר"


הלווייתו של יצחק רבין התקיימה ביום שני, י"ג בחשוון תשנ"ו. להלוויה הגיעו מנהיגי העולם מ- 80 מדינות, ובהם נשיא ארצות הברית ביל קלינטון, שהספיד את יצחק רבין במלים נרגשות, וסיים את הספדו במילים "שלום חבר". מילים אלו הפכו מאז לסיסמה של שוחרי השלום ומוקירי זכרו של יצחק רבין ז"ל.

מתוך ההספד שנשא נשיא ארצות הברית, ביל קלינטון, בהלוויה
"יצחק רבין חי את ההיסטוריה של מדינת ישראל – המאבק לעצמאות, מלחמת ההישרדות, המאבק על השלום – והוא היה תמיד בקווים הראשונים. בן זה של דויד ושלמה אחז בנשק כדי להגן על עצמאות ישראל, ונתן את חייו כדי להבטיח את עתידה של ארצו.
- - - - -
ראש הממשלה שלכם היה לוחם למען השלום, אבל הוא היה קורבן השנאה. מקורבנו עלינו ללמוד שאם אנשים אינם יכולים להשתחרר מן השנאה לאויביהם, הם מסתכנים בזריעת זרעי השנאה בתוכם.
- - - - - -
האגדה מספרת, כי בכל דור… קם מנהיג יהודי להגן על עמו ולהראות לו את הדרך הנכונה. ראש הממשלה, יצחק רבין, היה מנהיג כזה…
תפילת האשכבה היהודית, הַקַדִישׁ, אינה עוסקת במוות אלא בשלום. היא מסתיימת במילים: 'עושה שלום במרומיו הוא יעשה שלום עלינו ועל כל ישראל, וְאִמְרוּ אמן.'
שלום, חבר."

ביבליוגרפיה:
כותר: רצח יצחק רבין
שם אתר: קופצים ללוח העברי
מחברת: קם, מתיה
הוצאה לאור : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; קרן אבי חי
בעלי זכויות: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; קרן אבי חי
הערות: 1. המידע שלפניך נכתב במסגרת מבחר - תכנית בתרבות ישראל בגישה רב תחומית. התוכנית פותחה בסיוע קרן אבי חי ובשיתוף משרד החינוך.
הערות לפריט זה: 1. תחקיר: שאול וכשטוק
| גרסת הדפסה | העתק קטע למסמך עריכה | הצג פריטים דומים |

אטלס תולדוט | לקסיקון תולדוט

תולדוט אתר ההיסטוריה מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית